Istoria sistemului de transfuzie în jud. Maramureș începe în 1956, prin înființarea ,,Centrului de Recoltare și Conservare a Sângelui” (CRCS), la Sighetu Marmației sub conducerea dr. Pogel.
Ulterior, sub aceeași denumire și în aceeași locație, au fost la conducere dr. Capătă (1964-1968) și dr. Vlad din 1968. În paralel, activitatea CRCS s-a îmbogățit și diversificat, odată cu creșterea numărului donatorilor de sânge și a progresului tehnic. Din anul 1970 a început prepararea componentelor derivate din sânge.
În parale, în 1973 s-a înființat la Baia Mare un punct de transfuzie, care din 1 ianuarie 1986 a devenit ,,Centrul de Recoltare și Conservare a Sângelui”, sub conducerea dr. Gh. Manța.
La Sighetu Marmației a rămas să funcționeze, în cadrul policlinicii Spitalului Municipal, un punct fix de recoltare a sângelui, cu personal specializat în hematologie transfuzională. Din anul 2002, punctul fix de recoltare din Sighet a funcționat până în luna mai 2012, în cadrul Spitalului Municipal, într-un spațiu special destinat acestui scop.
La Baia Mare, punctul de recoltare și apoi CRCS a funcționat inițial într-un centru de sănătate situat pe str. Dr. Gh. Marinescu. Din anul 1987 CRCS s-a mutat în locația actuală și și-a schimbat denumirea în Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș.
În perioada 1998-2018 la conducerea CTS Maramureș a fost dr. Melania Dascăl.
Din 15 februarie 2018 la conducerea CTS Maramureș se află biolog pr. Daniela Veber.
Structura și organizarea Centrului de Transfuzie Sanguină Maramureș (CTS Maramureș) sunt stabilite prin Legea 282/2005. CTS Maramureș este o instituție sanitară non-profit, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Institutului Național de Hematologie Transfuzională Dr. C.T. Nicolau (INHT) și a Ministerului Sănătății.
CTS Maramureș face parte din Sistemul Național de Transfuzie Sanguină, finanțat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
Centrului de Transfuzie Sanguină are în prezent un număr total de 20 angajați și deservește 8 spitale în județul Maramureș.